jueves, 7 de octubre de 2010

EIXIDA AL MAS DE TENA

Ahir 6 d'octubre, l'alumnat del segon cicle vam realitzar l'eixida de la tardor. Vam anar pels voltants del mas de Tena i vam aprendre, com vivíen i a què es dedicaven  els nostres avantpassats. Vam conéixer un arbre teer, del qual la gent agafava tea del tronc per encendre l'estufa a casa. I tanta en van agafar que un forat travesa el tronc d'un costat a un altre. A més a més, a aquest li han caigut molts llamps,  ja que es troba ell sol en una serrada.

També vam veure moltes construccions de pedra en sec que construïren els nostres avantpassats per tal de traure la terra i poder cultivar alguns cereals o patates, així  com  construccions referents a la ramaderia.
Vam veure casetes, a una de les quals vam entrar  per observar com estava construïda i  veure els elements que tenia. Vam veure pous,  destacant el pou de la Vila. En les porteres ens van ensenyar les dues pedres importants que fan que se puguen obrir: la gorronera i el gorró, tot i  que hi havia algunes que no el tenien o  la gorronera era de fusta de ginebre.  En quant a les parets, també vam observar  les diferents pedres en què estan construïdes, si estaven acabades en rastell o no, però el que més ens va cridar l'atenció van ser els comptadors perquè passe el ramat i no tire les parets, i els desaiguadors de bancals, alguns amb forma de triangle.
Unes altres construccins que també ens va agradar van ser les basses per tal de beure els animals., destacant  la bassa del mas Roig i la bassa de l'Hivern. Aquestes també están construïdes amb pedra en sec per totes les parts menys per una, per la qual accedeixen els animals per a beure. Actualment aquestes encara són utilitzades pels masovers de la zona.

2 comentarios:

  1. Segur que vàreu caminar molt i us ho vàreu passar moooooolt bé. Records des de Benicarló.

    Agustí

    ResponderEliminar
  2. La veritat és que si que ens ho vam passar molt bé, tot i que ens vam cansar una miqueta.
    Vanesa

    ResponderEliminar